Archiefcatalogus

documentatie catalogus
documentatie catalogus
klik hier

Materiaal uit ons archief is in te zien tijdens onze openingsuren in Prismare.

15 thoughts on “Archiefcatalogus

 1. Ben al jarenlang op zoek naar gegevens over de Enschedese revue oorlogsjaren.
  Maar kan niets hierover vinden. Stam af van een oude familie uit Lonneker.
  Landbouwers welke zich aan het eind van de 19e eeuw in Enschede vestigde.Ben ook al jarenlang bezig met een stamboom van de familie Slot.
  Graag hoor ik van U.

  Jan E. Slot
  Darwinstraat 11
  1448 NJ Purmerend.
  0299-840455.

 2. Ben al jaren op zoek naar gegevens van de Fam Davina die gewerkt en gewoond hebben op het Erve Espelo

  In onze bibliotheek hebben we deze 2 boeken Hof Espelo Ver. Oudheidkamer Twente
  Geschiedenis van den Hof Espelo G.J. ter Kuile

  1. Hallo Y. van der Meer,

   Onze documentatie is te raadplegen in Prismare, ruimte 1.07 Roomweg 167
   maandag 10-12 uur
   vrijdag 14-16 uur

   Met vriendelijke groet,
   Harry van der Sleen.

 3. Hallo mijn vader heeft 35 jaar voor schuttersveld textiel gewerkt
  het leek mij leuk om wat foto,s te bekijken als die er nog zijn
  Hij heet Erdogan sen

  mvg Oguz sen

  1. Beste Oguz sen,
   Hij de SHSEL hebben we helaas geen oude foto’s van het werk op Schuttersveld. Als je zelf nog foto’s hebt, zouden we ze wel erg graag willen scannen.
   Met vriendelijke groeten,
   Geert Bekkering

 4. Aan de broekheurnerweg bij nummers 292-306 aan de overzijde van deze genoemde weg lag een voetbalveld. Een voetbalvereniging heeft er gebruik van gemaakt. (ik meende nog te weten Jong Lonneker. Ze hadden een elftal. (lees niets daarover)Rechts,achterin naast het voetbalveld was een groen,houten kleedgebouw. Dat houten kleedgebouw was via een smalle zandweg te bereiken vanaf de Broekheurnerweg. Ook de familie Vlake (boer) maakte deels gebruik van dat zandweggetje. Het boerderijtje lag lag ongeveer 60 meter van de weg af. Hendrik Janssen woonde in een grote boerderij links naast het voetbalveld en maakte gebruik van de weilanden. Hij had een zwart paard en ventte met zijn paard en wagen groenteen fruit rond. Ik kan nog veel meer vertellen ,reageer

 5. Ouderlijk huis woonadres : Broekheurnerweg 298. In mijn kind -en jeugdjaren woonden we in een woonblok van 6 woningen,woning op een hoek. De woning stond buiten de stad Enschede en oorspronkelijk het grondgebied van de gem Lonneker toebehorende.. Het huurhuis was van de:Rk Bouwvereniging ,,De Eendracht,,
  De woning kreeg begin 1950 WC aansluiting en 1952 Douche,verbouwing woningen
  Situatie : ouderlijk huis,omgeving
  De Broekheurnerweg was al voor 1840 een doorgaande zandweg en had veelal jaarlijks met overstoming van de sloot(Twekkelerbeek) van doen(bij de scherpebocht) .Laat in de 50er jaren kreeg de Broekheurnerweg een beklinkerde weg en gemeentelijk riool .
  De Broekheurnerweg was een doorgaande weg vanaf de Haaksbergerstraat met een grote bocht en daarnaar iets rond lopend en vervolgens praktisch recht doorlopend naar (Tuindorp-Broekheurne en buurtschap Broekheurne 27 april 1899),tot aan de Geessinkweg. Men kon Oosterveld- bruninkshoek-.Broekheurne-Usselerveen-Buurse bereiken..
  Aan de overzijde van ons huis lag een voetbalveld . De grondslag voor ons huis naar het veld is oplopend tot eind 40 cm hoger. De achtergelegen weiden verderweg richting fabriek Jannink lagen lager en waren vochtig-moerassig.
  Voetbalvereniging v.v. jong Lonneker had er een voetbalveld en speelde met een elftal.
  In mijn kinderjaren heb ik de voetbalclub enkele keren zien voetballen. Zwarte broek en witte shirt
  Rechts naast het veld,lage bebossing 12 m breed en ernaast liep Parrallel met deze lage bebossing een zand,toegangsweggetje naar het voetbalveld en achter nu links de gelegen houten(groene)kleedkamergebouw. Daarachter rechts op grens met grondstuk boer Vlake een slootje met aan weerszijde elzenhout opslag . Het sterhout haalde ik met mijn oom daar weg . Bernard, van Alstede heeft mij geleerd om grote vliegers te maken.
  Voorzijde en achterzijde weilanden.
  Links voor ons huis stond een boerderij met aan de voorzijde een boomgaard,met waterput. Ook rechts voorzijde boerderij en de weg ernaast was een betonnen ring (waterput) ,waar begin bevrijdingsdag een BV verzetsstrijder (Beugelmans)door 2 Duitsers werd geexecuteerd.
  Buurvrouw Kock(Duits)zag het gebeurde en protesteerde luidkeels ,maar dat hielp niet.
  De Engelsen (Tommy`s)kwamen vanuit richting Haaksbergen –Broekheurne-Usselo naar de Broekheurnerweg en bevrijdden ons. Wij hebben 2 dagen inkwartiering gehad van 1 Engelsman. Deze man sliep op de rood-bruine divan(lade eronder)
  Groenteboer Janssen
  40 meter Links aan de overzijdevan onze woning stond een grote boerderij met schuur westelijk van deze boerderij. Deze nogal grote met rode pannen belegde boerderij,was van

 6. Er liep een zandweg via de (Kortmanweg) naar de achterzijde van de Textielfabriek Gerhard, Jannink.Er was een kleine waterzuivering(zwart raamwerk waar water afstroomde) met 2-3 natuurlijk gegraven waterbassins.
  De waterbassins(uitgegraven stukken,schatting van 30 meterx8meter en met aardenwallen iets verhoogt), waren met schoon water gevuld en er zwom vis. Toen ik klein was heb ik daar met mijn vader gevist .Om op het terrein van de fabriek te komen liep de weg tussen de bassins door,maar ervoor was een toegangs hek. De weg ging ook rechts met een bocht naar een oude boerderij in een bos en iets terug stond een hoog (rondlopend) gebouw die diende voor een paardenmanege.
  De fabriek Gerard jannink voerde afvalwater vanaf de achterzijde fabriek in het deel noemende ,laag liggende landerij,,de Kromhofsbleek,, De haar gegraven vuilafwateringssloot liep het korte eerste stuk richting Zuiden en vervolgens scherp afbuigend Westelijk Ze vervoerde het verfwater naar de gem rioleringaansluiting( Broekheurnerweg onderdoor) op het riool in de Burg Jacobbastraat richting zuivering van de gemeente Enschede.
  Als door de kou de sloot bevroren was liep er verfwater over het ijs van de sloot.
  Een constante toevoer verfwater veroorzaakte overstromingen en liep de kade over.
  De kade( haar iets hogere wallen)was niet hoog genoeg en het water liep de landerijen in Achter het voetbalveld met daar een weide welke lager lag, stond de boel spoedig onder water. We schaatsten op het donkere gekleurde verfwater.
  Er waren veel jongeren waar ik mee speelde.
  Familie namen en kinderen
  van voren rechts vanaf de straat gezien, naast ons huis Beumers.
  J.Evers Hennnie ,Adrie,——Bennie
  J,Krijthe, Riekje,Aaltje, Jan. Meems,Klaas ,—dochter B,Broekhuis, Marinus, Bernard G.Vos. jan
  Reuvers, Johan ,— Henny ,Karel. Golbach,…zoon en 2 dochters
  Kercklau, zoon? en 2 dochters. j, Diepenveen, Wim, Harrie
  J, Kock , Felix, Geertruidt ,-sjonny—–
  Cafe G.Vos, een zoon P.van Dijk 2 zoons en in de bocht:Broekheurnerweg bij de ingang Ypkemeulenstaat stond een groot stenen huis met erker-uitbouw . Daar woonde Schouwink en er naast woonde de fam Schabbink, Johan
  Familie namen van voor de woning staand, kijkend nu naar links.
  Fam H, Kroeze, Dinie,Betsy , Harrie. (J,Kock), G,Gerritszen, Engelbert,Betsie. P,Wiggers, Jan, Johan en Piet. J,Apeldoorn, Jan ,Dinie en Bettie. Deen- Riekie-

 7. – Meulenbroek, dochter en ( Bennie Uien) Caarels, 2 dochters Everink, beppy ,zoon . Vlake , jan——– G.Walda,Antoon,Bennie, jantje . Moes, zoon en Hennie. Hooglander Aart en Aaldert,-Gaasbeek,Freddy,Sjonny, Redder, Hoogmoet, Paul

 8. H. Janssen. De groentekar en paard (zwart)gebruikte het gezin Hendrik Janssen om groente en fruit mee uit te venten. Later toen er een nieuwe woonwijk kwam ,werd de boerderij afgebroken en een van zijn zoons begon met hem een Supermarkt(winkelcentrum Boswinkel. Situatie nu:de supermarkt staat op de plaats ongeveer midden -rechts van het oude voetbalveld.
  Rechts 40 meter verderop liep dat toegangszandweggetje, vanaf de Broekheurnerweg naar het voetbalveld en in dat weggetje rechtsaf stond aan het einde een boerdertje 2 gebouwtjes van de boeren familie Vlake.Voor de boerderij was een klein vijvertje in lager gelegen weiland met de sloot(Twekkelerbeek) ,welke de loop knikt. Het dus nu een andere loop krijgt en de openruimte welke tussen de woning van Vlake en Everink is onderdoor de Broekheurnerweg gaat en verder schuin scherp weglopend achter ons huis naar ,,het Boswinkel,, op een aftakking welke bij bijvanck ook richting,, erve Boswinkel ging. Bij en op deze aftakking is later de waterbergingsvijver van de toekomstige wijk ,, Boswinkel gegraven.
  De boswinkelweg liep midden,tussen de boerderij door naar de (Elisabethstraat)Frederikastraat
  Ook liep er ,,,de oorspronkelijke,, Twekkelerbeek,, voor ons huis langs,maar was reeds voor de oorlog gedempt
  Oorspronkelijk liep de hoofdsloot(Twekkelerbeek) , beginnend bij Esint, met een 2e haarvaat bij Lippinkhof . De loop van de beek vervolgens weer iets terugbuigend naar de richting boerderij van de ouders van Vlake. Het jonge gezin Vlake , zoon Jan woonde naast Everink er tegenover.. Vervolgens liep de Twekkelerbeek met zijn hoofdsloot voor de boerderij van Vlake langs met een bocht naar de Broekheurnerweg en de loop liep met de Broekheurnerweg mee tot de scherpe bocht en enige meters noord westelijk lopende ,.links weer onder de Broekheurnerweg door en verder Noord Westelijk richting Enschede,(wijk)Bracke,links- naast de Helena en r –Annastraat, de Haaksbergerstraat onderdoor(Pathmos)richting,westelijk- zuid westelijk en vervolgens weer tegenbuigend met een flauwe S slinger naar de Horssteeg. Daar onderdoor en verder vervolgende naar de Elferinks esch-Bruggert Esch. Noordelijk erlangs lopende tot iets voorbij Zuidelijk ,erve Josink. Vervolgens Westelijk richting tot voor de Boekelerhoek en nu een stuk Noordelijk lopend en later weer afbuigend westelijk

  Later bij ,, de bocht,, ging deze beek anders lopen en liep via de achter de woningen zuidelijk van de Ypkemeulenstraat-Fredricastraat-parellel aan daarna zuid oostelijk aanhoudend -richting boerderij Boswinkel.
  Uitbreiding van de stad waren de oorzaak van het omleggen van beken.
  Beken aansluiten op de nieuwe riolen

 9. Hallo lezers van dit gastenboek. Geweldig deze mooie site van de Stichting Historische Sociëteit Enschede – Lonneker. Mooi ook voor het uitwisselen van informatie. Hoewel ik niet geboren ben in Lonneker ben ik er vroeger verschillende keren geweest. Telkens werd ik geraakt door het dorpse karakter. Dat geld trouwens ook voor de andere dorpen in Twente. Ik ben geboren en getogen in Glanerbrug. Op een gegeven moment kwam ik op de gedachte om een korte geschiedenisschets te gaan schrijven over de dorpen in mijn huidige streek de Betuwe. Dat heb ik dus gedaan. Maar waarom niet over mijn geboortestreek Twente. Daar ben ik sinds kort mee gestart.
  Als je geïnteresseerd kun je het vinden op: http://hennepe.jouwweb.nl/twentse-dorpen-en-stadjes
  Sinds gisteren staat er ook een korte beschrijving op van het dorp Lonneker.
  Met vriendelijke groet van Egbert van de Haar, Tiel.

 10. Beste lezers,
  Wie o wie kan mij helpen aan een mooie foto (kopie) van de schilderes Ina Scholten-Van Heek. Momenteel is haar werk te zien in Museum Twense welle. Zij was lid van de kunstenaarsvereniging Twentsche Kunstkring in Enschede.
  Hartelijke groet,
  Roely.
  013-5334093

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.